Prešovskí mestskí poslanci diskutovali o projekte Lapanč

25.02.2010 Prešov

Prešov 24. februára (TASR) - Poslanci prešovského mestského zastupiteľstva dnes mali rozhodnúť o ďalšom pôsobení záujmového združenia Lapanč, ktoré založili mestá Prešov a Veľký Šariš v súvislosti so spoločným ...
Rozprava k tomuto bodu trvala viac ako dve hodiny, mestský parlament však definitívne nerozhodol o tom, či má združenie svoju činnosť ukončiť, alebo pokračovať v aktivitách. Po prekovaní správy zaviazali prednostu MsÚ v Prešove Jozefa Višňovského, aby materiál dopracoval a predložil na najbližšie zastupiteľstvo, pričom jeho súčasťou má byť aj rozpočtové opatrenie na uhradenie starých záväzkov.
Združenie Lapanč vzniklo v roku 2004 s cieľom pripraviť projekt, ktorý by riešil výstavbu recyklačného dvora, kde by sa uskutočňovala úprava a zhodnocovanie komunálneho odpadu. Peniaze na realizáciu projektu plánovali z európskych fondov.
Na základe stanov bol určený podiel vkladu pre mesto Prešov vo výške 65% a zvyšných 35% pre Veľký Šariš. V priebehu piatich rokov došlo k odkúpeniu pozemkov o rozlohe takmer štyri hektáre, spracovaniu geologického prieskumu, projektovej dokumentácie pre potreby územného konania a zámeru na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.
V dôvodovej správe sa uvádza, že činnosť združenia bola v poslednom období obmedzená z dôvodu nepridelenia finančných prostriedkov z mestských rozpočtov. Najväčšie problémy však spôsobovalo dopravné napojenie na lokalitu. Obyvatelia Veľkého Šariša i susednej obce Malý Šariš nesúhlasili s vybudovaním prístupovej cesty cez ich zastavané územie a podľa vedenia mesta nebola reálna ani možnosť napojenia cez Tehelnú ulicu v Prešove. Riešením by bola nová samostatná dvojkilometrová komunikácia, tá by si však vyžiadala investičné náklady asi dva milióny eur, na čo mestá nemali dostatok peňazí.
Poslanci zastupiteľstva dnes vyčítali vedeniu radnice a konkrétne primátorovi Pavlovi Hagyarimu, ktorý na rokovaní zastupiteľstva chýbal, že sa projektu dostatočne nevenuje a nezúčastňuje sa na rokovaniach združenia.
\"Sú len dve možnosti, buď budeme aktívni v Lapanči a pôjdeme separovať odpad, alebo z tohto združenia vystúpme a nechajme druhých, aby robili, lebo dneska sme vlastne len brzdou celého rozvoja, čo sa týka nakladania s odpadmi, \" povedal poslanec Juraj Hurný (SDKÚ-DS). Primátor Veľkého Šariša Róbert Oros totiž v písomnom stanovisku žiada od vedenia radnice jednoznačné stanovisko, či má mesto Prešov záujem pokračovať vo výstavbe separačného dvora. V prípade, že takýto záujem nie je, Veľký Šariš navrhuje odkúpenie pozemkov od združenia za nadobúdaciu cenu.
Podľa Višňovského by združenie malo pracovať aj naďalej. \"My sme presvedčení, že územie, kde mala byť vybudovaná separačná linka, by v budúcnosti malo vhodne zapadnúť do logistiky nakladania s odpadom v meste Prešov, \" uviedol prednosta. Dodal, že by bolo výhodné počkať si na výstavbu obchvatu mesta a odbočky pre prístupovú komunikáciu k tejto lokalite.
 

Vyberte región